Koffie

IJssel- en Lekstreek  10 juli 2013,  pg 8
Koffie uit de automaat smaakt de heren –zo te zien- goed. foto L.L. Liedorp

Op de koffie komen

Waar je ook werkt, de koffievoorziening wordt in elk bedrijf beschouwd als essentieel voor de bedrijfsvoering. De directeur kan best enkele dagen wegblijven zonder dat hij of zij wordt gemist, maar….de koffiejuffrouw mag nog geen kwartier te laat komen of de koffieautomaat niet kapot zijn. Dan dreigt er opstand in de gelederen.
 A. Liedorp
Omgekeerd zijn er natuurlijk ook de roddels over continu koffiedrinkende werknemers, die zo tussendoor af en toe nog werken. Hoe dan ook de koffievoorziening mag niet verwaarloosd worden en het koffiedrinken houdt iedereen bezig.

Begin jaren zestig werden er bij Van der Giessen – de Noord de koffieautomaten geïntroduceerd.         Er kwamen speciale koffiemunten en iedereen mocht zelf kiezen koffie of thee, een slap of een sterk bakkie.

De koffiepauzes leidden soms de ergernis bij de directie. In het Werfnieuws van september 1968 richtte de directie zich hierover tot de werknemers. Men heeft geconstateerd dat zeer veel werknemers niet bereid zijn om gebruik te maken van de dichtstbijzijnde distributiepost, maar een wandeling prefereren naar de meest afgelegen distributiepost.

De directie vervolgt: “ Door deze handelwijze wordt de beschikbaar gestelde tijd van 10 minuten door velen belangrijk overschreden.”

De directie kondigde aan het euvel te willen bestrijden door verschillende kleuren bonnen voor de distributiepunten in te voeren. Veel vertrouwen in deze maatregel had de directie kennelijk niet, want tot slot dreigde men, mocht het allemaal niet baten, een einde te zullen maken aan deze “goed bedoelde voorziening”.

Proost!