De fotograaf L.Liedorp

 

Nieuwsbrief september 2010

De fotocollectie van L.L. Liedorp 
Krimpens geschiedenis van (o.a.) de jaren 60 in beeld!

Dankzij de vele foto’s van de Krimpense fotograaf L.L. Liedorp is de duo-tentoonstelling The Times They Are a-Changin’ (over de jaren 60 in Krimpen en Capelle) een waar feest der herkenning voor mensen, die in de jaren 60 zijn opgegroeid in Krimpen en Capelle.

L.L. (Leen) Liedorp (1908–1998) werd geboren in Krimpen aan de Lek en woonde sinds 1939 met zijn gezin in Krimpen aan den IJssel. Kort na de oorlog maakte hij deel uit van de noodgemeenteraad. Hij werkte als metaaldraaier bij Van der Giessen-De Noord en was actief in de vakbeweging. De heer Liedorp werd daar halverwege de jaren zestig secretaris van de Ondernemingsraad. Daarnaast was hij tot 1981 gedurende bijna 35 jaar correspondent van Het Vrije Volk, de Schoonhovense Courant en de IJssel- en Lekstreek. Voor deze laatste krant pakte hij ook z’n oude hobby van de fotografie weer op. Hij maakte vele foto’s van allerlei grote en kleine gebeurtenissen, niet alleen in Krimpen aan den IJssel, maar ook in Krimpen aan de Lek, in Capelle aan den IJssel en in Rotterdam-Kralingseveer.

In 1978 kreeg hij ter gelegenheid van zijn afscheid als raadsverslaggever de erepenning van de gemeente Krimpen aan den IJssel. Ter gelegenheid van de tentoonstelling dit najaar in het Streekmuseum voor de Krimpenerwaard is een fotoboek verschenen. Dit boek geeft aan de hand van foto’s uit de fotocollectie van L.L. Liedorp een beeld van de veranderingen in Krimpen aan den IJssel in de jaren zestig: het oude Krimpen dat voor een deel verloren ging en het nieuwe, moderne Krimpen.