De werf van Buijs

IJssel- en Lekstreek   22 mei 2013,  pg 12
De Unitas. Zonder helling toch te water foto L.Liedorp

 

Gebroeders Buijs, de volhouders
 A. Liedorp
Naast de Wurref (Van der Giessen) was in de Stormpolder het Wurrefie (Buijs). Een klein familiebedrijf in 1859 begonnen door Jan Buijs. In het begin bouwde men sloepen en roeiboten. Na zijn dood in 1895 werd de zaak door zijn vrouw Klaasje de Vries voortgezet als Scheepswerf Wed. Buijs.  Ook toen zij overleed in 1908 werd de zaak als eerbetoon aan haar door haar zoons als firma Wed. J. Buijs voortgezet.
In de crisistijd (inmiddels was de derde generatie aan de leiding) werd er van alles aangepakt, van jachten tot boerenwagens. Men bleef echter wel bij hout. Pas de vierde generatie ging in de jaren vijftig over op ijzer; vanaf 1957 ook op het verlengen van schepen.

Inmiddels is de vijfde generatie aan de slag. Nog steeds volop werk en zeer divers: casco’s, jachten, secties van schepen etc. Sinds 1976 heet het bedrijf Gebr. Buijs Scheepsbouw B.V.

Het is een voorbeeld van een succesvol familiebedrijf, dat alle scheepswerven die er rond 1900 in Krimpen waren gevestigd heeft overleefd. Dat is des te opmerkelijker omdat deze scheepswerf toch een belangrijk nadeel lijkt te hebben in vergelijking met de andere. Er is geen helling om de boten te water te laten. Ook daarop hebben ze het antwoord gevonden.         Als het zover is wordt het schip eenvoudigweg in het water getild!