… en de nozems

Uit de Nieuwsbrief   juli 2010

De jaren zestig en de nozems

 

In de tentoonstelling wordt ook aandacht besteed aan de jeugdcultuur. Die begon in de tweede helft van de vijftiger jaren met een fenomeen dat zich breed over de wereld zou verspreiden. De Halbstarken in Duitsland, de Teddy Boys in Engeland, de beatniks in de USA, allemaal varianten op wat bij ons de nozems werden genoemd.

foto L.Liedorp

Dol op rock ’n roll, James Dean als idool, voorzien van vetkuif en brommer (oftewel buikschuiver) komt men samen bij snackbars, probeert men meisjes te verleiden tot een ritje op de brommer. Trouwens de combinatie nozem en brommer gaf aanleiding tot de mooie contaminatie: “brozem”. Radio Luxemburg was in het begin favoriete zender om te luisteren naar de muziek van Bill Haley en Elvis Presley. Vanaf 1960 werd die rol in steeds sterkere mate overgenomen door Radio Veronica.
De nozems in Krimpen. Oktober 1963: de nozems met vetkuif en brommer komen bij elkaar op hun favoriete ontmoetingsplek: snackbar Mudde op de hoek van de Waalstraat en de Weteringsingel. Welke tot brave huisvaders en huismoeders geworden) jongeren zien we hier? Wie kan er meer over vertellen?