50 jaar Crimpenhof

Willemijn Kruijssen  AD 21 oktober 2010

KRIMPEN A/D IJSSEL.
Winkelcentrum Crimpenhof bestaat vijftig jaar. Dat wordt gevierd met een feest en een eigen glossy tijdschrift.

Burgemeester Aalbers opende in 1960 de eerste winkels, waaronder de bloemist Van Buuren,  huishoudartikelenzaak Gego, fotowinkel Van der Starre, en speelgoedwinkel Heijkoop: ze zitten er nog steeds. Slechts iets later kwam ook Wijnhuis Den Boer. Maar verder veranderde er veel. De naam: van winkelcentrum Raadhuisplein naar koopcentrum Crimpenhof tot uiteindelijke winkelcentrum Crimpenhof. De koeien in de wei tegenover de eerste winkels verdwenen voor uitbreiding.

De officiële opening door burgemeester Aalbers, wijnhuis Den Boer, de eerste winkels in de jaren ‘60, het aangebouwde deel van het winkelcentrum. FOTOS ARCHIEF VAN DER STARRE EN AD

In 1991 werd het overdekt. Er zitten nu tachtig winkels in het centrum. Van ketens als Hema,  Esprit en Kruidvat tot kleine zelfstandigen die er al jaren zitten als Boudesteyn, Van Linschoten en Van Vliet. ,,Dat is het leuke, dat er nog zoveel kleine zaken zijn:’ zegt Thomas van der Starre, de derde generatie in de fotozaak. Heijkoop gaat nu weliswaar onder de naam Intertoys, zegt Henk Heijkoop, zoon van de oprichter. Maar dat is alleen zo, omdat er op die manier beter kan worden gewerkt. ,,De naam Heijkoop komt nog overal terug.” Hetzelfde geldt voor Gego Gebroeders Goudriaan. Er zit geen Goudriaan meer in, Marco de Jager nam het zes jaar geleden over, nadat hij er lang had gewerkt. ,,Zelfstandig ondernemers lopen net dat stapje harder:’ zegt hij.

KATTENKWAAD
Al die tijd woonden de winkeliers vaak boven de zaak – Thomas van der Starre werd er zelfs geboren. Ook Thierry Klapwijk (van het Wijnhuis) groeide er op. ,,Dan haalden Thomas en ik als jochies kattenkwaad uit: portemonnee aan een touwtje en dan wegtrekken,” zegt Klapwijk. ,,Of bij de Edah stuivers snel oprapen die de caissières lieten vallen?’
Maar winkeliers verhuisden. Klapwijk: ,,Het kwam wel eens voor dat er ‘s nachts werd aangebeld voor een krat bier, omdat ze wisten dat we boven de winkel woonden.” Dorine van Buuren: ,,Ik deed tussen het werken door regelmatig een wasje in de droger.”
Nu is Jurgen den Hartog, een van de eigenaren van de bloemist Van Buuren, de enige winkelier die nog boven de zaak woont. Al is de trap die de woning en de winkel verbond inmiddels weggehaald. ,,Het kostte te veel ruimte in de winkel,” zegt Van Buuren.
Zaterdag 6 november is het feest. Van 10.00 tot 16.00 uur zijn er optredens, demonstraties van oude ambachten, spelletjes en aanbiedingen.
De eenmalige glossy ‘Mijn Crimpenhof’ verschijnt de laatste week van oktober.